Kwetsbaarheid is voor mietjes

Originele artikel op 365 dagen succesvol.nl

Bij iedereen roept de term ‘kwetsbaarheid’ iets op. Bij de vraag wat betekent kwetsbaarheid voor jou?, krijg ik reacties van; ‘pfff kwetsbaarheid is voor mietjes’ en ‘kwetsbaar durven zijn is juist heel erg krachtig’ tot de lefgozers die beweren dat kwetsbaar zijn juist on-kwetsbaarheid betekent.

[dt_gap height=”10″ /]Ideale wereld
Het werkwoord ‘kwetsen’ zit in het woord kwetsbaarheid. Daarom is dit een term die niet altijd binnen mijn comfortzone valt.
In een ideale wereld waar ik niet gekwetst kan worden, wil ik wel een partijtje kwetsbaar zijn. Prima, doe ik niet meer moeilijk over. Maar hier, in het echte leven waar ik me staande probeer te houden, ik dacht het niet.

Trouwens, als ik de term Google, kom ik het volgende tegen: fragile, teergevoelig, zwak, broos en breekbaar. En dat past natuurlijk al helemaal niet bij een stoere vent of een supervrouw met een ‘mij-maak-je-niet-gek-instelling’. Ik ga me niet vrijwillig als schietschijf opstellen.

David & Arjan
En toch trekt kwetsbaarheid mij. Er is zelfs een stemmetje in mij dat ik het wel heel erg graag zou willen zijn. Want, als ik bij anderen oprechte kwetsbaarheid ervaar, kan ik daar enorm van gecharmeerd zijn.
Bijvoorbeeld als ik een puppie knuffel (absoluut kwetsbaar). Of wanneer ik een video blog van David en Arjan op Youtube bekijk, ervaar ik ook kwetsbaarheid. Ik vind het aantrekkelijk. Ik ervaar op zulke momenten zelfs de ruimte om het zelf ook te zijn.

Maar wat heb je ervoor nodig om oprecht kwetsbaar te zijn?

Ik denk dat een cocktail van lef en echtheid je al een end op weg brengt.

Lef & authenticiteit
Dúrf geraakt te worden. En daarmee bedoel ik niet dat je dagelijks zit te snotteren bij Boer zoekt Vrouw, maar dat je je hart open stelt en durft te laten zien wie je bent en wat je raakt. Want als we het niet durven omdat we bang zijn dat we onderuit worden gehaald, gaat kwetsbaar opstellen niet werken.

Kwetsbaarheid is een staat van zijn die niet zonder authenticiteit kan bestaan.

Als ik mensen zie die kwetsbaarheid fingeren, krijg ik jeuk. En tegelijkertijd krijg ik ook de kriebels van mensen die authentiek proberen over te komen, maar niet kwetsbaar willen zijn. Kwetsbaarheid & authenticiteit kunnen gewoon niet zonder elkaar. Probeer het maar eens…

Ezelsbruggetje
Als je op een blauwe maandag een gooi wilt doen naar kwetsbaarheid, ga dan eerst voor authenticiteit.  Authenticiteit is een vorm van ‘jij’ zijn die alleen oprecht kan zijn. Kwetsbaarheid volgt vanzelf.

Ben je benieuwd hoe het voelt?