Ruim niet je huis, maar je mind op!

Originele artikel op Gezond gelukkig.com

Je leven niet in balans – Wat te doen?
Wat te doen als de balans tussen privé-werk-familie in je leven zoek is?
Wat te doen als je het gevoel hebt dat je meer huisvrouw dan vriendin, sexy vrouw of professional bent geworden?

[dt_gap height=”10″ /]Feitelijk of in de Mind?
De moderne Nederlandse vrouw kent dit: je hebt het gevoel dat je overvraagd wordt in jouw leven. Is deze disbalans gebaseerd op feiten? Of maakt je mind van jouw ervaringen een mooi drama?

Niet makkelijk om hier het kaf van het koren te scheiden. Daar heb je wel een bepaald zelf reflecterend vermogen voor nodig. Aan de ene kant zien wat de realiteit is die zich voor je ogen ontvouwt en aan de andere kant waar je mind, oftewel je eigen denken, met je aan de haal gaat.

Alleen in je Mind?
Soms kan het zo zijn dat het leven dat een appèl op je doet, feitelijk gezien, eigenlijk meevalt, maar geeft je mind je negatieve feedback.

Bij het krijgen van een kindje ligt het gevoel van overvraagd worden op de loer. Je mind kan je dan feedback geven zoals: ‘Nu ik een kind heb kan ik mijn privé-leven wel op mijn buik schrijven’. Hupsakee, daar krijg je wel stress van. Luiers verwisselen wordt dan opeens een zware bevalling, terwijl het ook als knuffel-time met je baby gezien kan worden. Kwestie van perspectief. Je mind zorgt in dit geval voor de stress, niet de poepluiers. Je mind maakt de associatie dat ‘het verschonen van een luier’ of ‘huis opruimen’ inhoudt dat je alleen nog maar huisvrouw bent, en geen privé leven meer hebt. Of dat je wordt geleefd en je eigen gang niet meer kunt gaan.

Scheiding aanbrengen tussen Feiten & Mind
Maak lijstjes: Feiten & mind. Moet je echt elke avond koken? Of maakt je mind dat ervan? Als je thuis komt van je werk, ben je dan inderdaad de ganse avond aan het opruimen? En zo ja, is dat ook ècht nodig? Is er geen andere mogelijkheid om te krijgen wat je nodig hebt? Is het echt zo dat je niet genoeg tijd doorbrengt met je kind, of maakt je mind dat ervan?

Ruim niet je huis, maar je mind op.
Wij identificeren ons met onze gedachten en nemen onze gedachten snel voor waar aan. Misschien geloof je iets wat helemaal niet zo is.

Gedachten die klinken als: ‘Ik móet ….’, of ´Het kan niet anders dat ….´, herken ze dan en onderzoek of dit wel zo is.

Mocht je er achter komen dat de feiten minder waar zijn dan de rotzooi die de mind teweeg brengt, laat de was dan staan en ruim die negatieve gedachten op die je mind overspoelen.

 

Liefs,

Liane den Hartog